Чушки със зеле, ориз и моркови
В кулинарията всеки зеленчук, чиято форма наподобява купа или джоб, търпи пълнене с безброй различни плънки. Тази рецепта е една свежа и ароматна разновидност на класическите български постни чушки.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 8 чушки за пълнене
- 3 с. л. мек зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 ч. ч. зеленчуков бульон
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 моркова, ситно нарязани
- 500 г зеле, тънко нарязано
- ½ ч. ч. ориз
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- сол на вкус
-
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се разбърква в олиото на умерен огън 3-4 мин. Слагат се червеният пипер, морковите и зелето. Разбъркват се 3-4 мин.
- 2.
Добавя се 1 ч. ч. горещ зеленчуков бульон или вода. Оставя се да покъкри 10 мин.
- 3.
Сипват се оризът и доматите. Ястието се затваря с капак и се оставя да поври на тих огън 10 мин. Добавят се чесънът, магданозът и копърът.
- 4.
Чушките се почистват от семките и се напълват със сместа. Слагат се в тавичка и се запичат 20 мин. на 190˚ С или докато се зачервят.