Чорба от риба и раци
Тази рецепта вероятно ще може да приготвите, само ако живеете в някой роден край, в който речните раци не са толкова недостижими, колкото в големите градове. Все пак при голям късмет може да попаднете на вкусните животинки и в някой рибарски мазгазин. Не се замисляйте и си купете!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г изчистена речна риба, нарязана на парчета
- 4 речни рака
- ½ корен пащърнак, нарязан на дребно
- 1 малък резен целина, нарязан на дребно
- 1 морков, нарязан на дребно
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 дафинов лист
- ½ ч. ч. бяло вино
- 3 с. л. зехтин или олио
- 1 с. л. брашно
- лимонов сок и сол на вкус
-
2 с. л. нарязан копър за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Раците се измиват и се почистват от средната перка. Пускат се да се сварят в 1 л вряща подсолена вода. След 10 мин. са готови. Месото се изважда от щипките и опашката и се нарязва.
- 2.
В загрятата мазнина се запържват леко целината, морковът, пащърнакът, дафиновият лист, празът и чесънът. Прибавя се брашното, разбърква се 1 мин. и се заливат с 1,25 л гореща вода. Щом всичко заври, се прибавя рибата. Посолява се на вкус. След 15 мин. се прибавя месото от раците. Подправя се с лимонов сок и се сервира с пресен копър.