Начало За нас Реклама Контакти

Чорба от риба и раци

Снимка за Чорба от риба и раци
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта вероятно ще може да приготвите, само ако живеете в някой роден край, в който речните раци не са толкова недостижими, колкото в големите градове. Все пак при голям късмет може да попаднете на вкусните животинки и в някой рибарски мазгазин. Не се замисляйте и си купете!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 300 г изчистена речна риба, нарязана на парчета
  • 4 речни рака
  • ½ корен пащърнак, нарязан на дребно
  • 1 малък резен целина, нарязан на дребно
  • 1 морков, нарязан на дребно
  • 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 дафинов лист
  • ½ ч. ч. бяло вино
  • 3 с. л. зехтин или олио
  • 1 с. л. брашно
  •  лимонов сок и сол на вкус
  • 2 с. л. нарязан копър за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Раците се измиват и се почистват от средната перка. Пускат се да се сварят в 1 л вряща подсолена вода. След 10 мин. са готови. Месото се изважда от щипките и опашката и се нарязва.

  2. 2.

    В загрятата мазнина се запържват леко целината, морковът, пащърнакът, дафиновият лист, празът и чесънът. Прибавя се брашното, разбърква се 1 мин. и се заливат с 1,25 л гореща вода. Щом всичко заври, се прибавя рибата. Посолява се на вкус. След 15 мин. се прибавя месото от раците. Подправя се с лимонов сок и се сервира с пресен копър.

  3.  

Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари