Чомлек
300
Време за приготвяне: 300 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Българската кухня изобилства с дълго приготвяни в глинени съдове ястия като капамите, например. Този телешки чомлек е чудесен пример за този тип манджи. Освен това е и особено подходящ за судените почивни и празнични дни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки джолан
- 1 кг картофи, нарязани на едри кубчета
- 5 глави лук, нарязани на филийки
- 500 мл бяло вино
- 15 скилидки чесън, необелени
- 2 люти чушки
- 1 с. л. червен пипер
- 20 зърна черен пипер
- 3 дафинови листа
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланът се нарязва и се накисва в студена вода за 1 час. Измива се и се слага на дъното на гювеч.
- 2.
Върху месото се подреждат зеленчуците и подравките и се залива с виното.
- 3.
Гювечът се затваря, капакът се покрива плътно с алуминиево фолио и ястието се пече 4 часа на 150º С. Чомлекът се сервира топъл.
Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари