Начало За нас Реклама Контакти

Чомлек

Снимка за Чомлек
300
Време за приготвяне: 300 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Българската кухня изобилства с дълго приготвяни в глинени съдове ястия като капамите, например. Този телешки чомлек е чудесен пример за този тип манджи. Освен това е и особено подходящ за судените почивни и празнични дни. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг телешки джолан
  • 1 кг картофи, нарязани на едри кубчета
  • 5 глави лук, нарязани на филийки
  • 500 мл бяло вино
  • 15 скилидки чесън, необелени
  • 2 люти чушки
  • 1 с. л. червен пипер
  • 20 зърна черен пипер
  • 3 дафинови листа
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Джоланът се нарязва и се накисва в студена вода за 1 час. Измива се и се слага на дъното на гювеч.

  • 2.

    Върху месото се подреждат зеленчуците и подравките и се залива с виното.

  • 3.

    Гювечът се затваря, капакът се покрива плътно с алуминиево фолио и ястието се пече 4 часа на 150º С. Чомлекът се сервира топъл.


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари