Чилийска касуела
Пет от най-важните южноамерикански културни растения – царевица, картофи, фасул, тиква и чушки намират своето място в богатото ястие с телешко, чийто първообраз идва от Испания, но в Чили се сдобива с нов облик и забележителен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки джолан с кост, нарязан на кръгчета
- 1 л телешки бульон
- 400 г червени картофи
- 3 с. л. царевичен грис
- 1 глава лук, срязана на четири
- 200 г тиква
- 2 кочана млечна царевица, срязани на две
- 200 г зелен фасул
- 1 морков, нарязан на едри кръгчета
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 2 стръка селъри или резен целина
- 1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета
- 1 с. л. риган
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л.чесън на прах
- 3 с. л. кориандър или магданоз, ситно нарязани
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се залива с бульона и се слага да заври. Отстранява се отделената пяна. Огънят се намалява и се оставя да къкри 1,5 - 2 часа, докато омекне месото.
- 2.
Добавят се грисът, картофите, царевицата и лукът. След 15 мин. се слага тиквата, разрязана на 4 парчета. Слагат се морковите, чушката, зеленият фасул, селърито и празът. Ако има нужда, се добавя малко вряща вода, за да покрие продуктите, и се посолява на вкус. Оставя се да къкри 10 - 15 мин., докато омекнат зеленчуците.
- 3.
Накрая се слагат риганът, чесънът на прах и червеният пипер. След още 5 мин. касуелата се сервира, поръсена с кориандър или магданоз.