Чили кон карне
Рецептите за Chili con carne (чили с месо на испански език) са рожби на текст-мекс кухнята, тоест интерпретацията на мексиканската кухня в Тексас и другите южни американски щати.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, скълцани
- 500 г телешка кайма
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. натрошени или смлени сушени чили чушчици или лют чили сос
- 50 мл вермут или червено вино
- 500 г консервирани белени домати
- 2 печени червени сладки чушки, нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- 500 г сварен червен боб
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се слагат лукът и чесънът и се разбъркват 2-3 мин. Добавя се месото и се бърка непрекъснато, докато се раздроби на малки парченца. Може да се използва телена бъркалка за разбиване. Добавят се кимионът, кориандърът и чилито.
- 2.
Налива се виното и се разбърква, докато изври. Слагат се доматите, чушката и пюрето. Посолява се на вкус. Ястието се оставя да къкри, покрито, 30 - 40 мин., докато се сгъсти. Добавя се бобът и отново се оставя да покъкри 10 мин. Поръсва се с магданоза. Ястието е най-вкусно на следващия ден. Гарнира се с гуакамоле и цедено мляко или туршия.