Чили кон карне
Текила и бира "Корона". За какво друго се сещате, когато чуете "Мексико"? Ако първата ви асоциация е "Чили кон карне", значи сме от една порода. Това традиционно ястие носи цялото слънце и темперамент на Южна Америка. Превежда се като "Люти чушки с месо". Лютите чушки или чилитата започват своята "кариера" в Европа със завръщането на Колумб, когато корабният лекар Чанца подарил на кралица Изабела първите семена. Чилитата са много разнообразни по големина, цвят и форма. Обикновено по-малките са най-люти - най-горещите от всички се наричат "птиче око" и са червени и дребни. Малките червени чилита, дълги около 5 см са също много люти, средните 10-15 см са и със средна интензивност на лютивината. Обикновено, ако се махнат семената и жилките, лютивината намалява или изчезва изцяло, остава само ароматът. Когато се готви с по-лютиви сортове чилита, е важно ръцете да се намажат с олио или да се ползват ръкавици, за да не изгори кожата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 4 малки червени люти чушки, нарязана ни ситно (ако не обичате много люто, отстранете семето и жилките, преди да ги нарежете)
- 2 скилидки нарязан на ситно чесън
- 125 г печурки, нарязани
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 500 г говеждо месо, нарязано на много ситно или мляно
- 1 ч. л. млян кимион
- 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 60 мл червено вино
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 4 с. л. кисело мляко
- табаско , по желание
- сол на вкус
- за салцата от авокадо и чушки:
- 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
- 1 зелена чушка, нарязана на ситно
- 1 червен лук, нарязан на стино
- 1 нарязан домат
- 1 скилидка пресован чесън
- 1 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрято олио се запържват лукът, лютите чушки и чесънът за 2-3 мин. Прибавят се гъбите и червената чушка. След 3 мин. се прибавят месото и кимионът и се разбърква около 5 мин., докато се позапържи. Прибавят се доматите, виното, доматеното пюре, сосът Табаско, посолява се на вкус, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 30 мин., докато се сгъсти. Прибавя се магданозът.
- 2.
Всички продукти за салцата се смесват.
- 3.
Всяка порция се сервира с лъжица от салцата и лъжица кисело мляко.