Чий кьофте
Пикантните Çiğ Köfteler може и да изискват повече физически усилия заради дългото месене, но притежават много интересна текстура и наистина вълнуващ вкус. Рецептата е на софийския ресторант Тюркоаз.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г ситен тъмен булгур
- 300 г телешко месо без никакви тлъстини и трикратно смляно
- 1-2 глави лук
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. пюре от люти чушки
- 1 ч. ч. пул пипер*
- 1 с. л. кимион, смлян
- 1 с. л. черен пипер
- 1 с. л. джоджен, сушен или пресен
- зехтин
- сол
- 3-4 скилидки чесън
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се настъргва на ситно. Слага се върху булгура, добавят се сухите подправки и пюретата. Меси се около 20 мин., като може да се добави малко гореща вода.
- 2.
Прибавя се месото и се меси още половин час. Най-накрая се добавят ситно нарязаните зелени подправки и чесън и се омесват добре.
- 3.
Със стискане в юмрука се правят малки кюфтенца с характерна форма, които се сервират с маруля и лимон.
* Pul biber, умерено лют едро смлян червен пипер, който произхожда от Южна Турция и има вкус с нотки на кимион и плодове.
Малко вина ще импонират достойно на лютите телешко-булгурени кюфтенца. Опитайте ги с чаша пиперлив и добре структуриран шираз или пък с някое сочно мерло с по-плътно тяло.