Начало За нас Реклама Контакти

Чий кьофте

Снимка за Чий кьофте
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна

Пикантните Çiğ Köfteler може и да изискват повече физически усилия заради дългото месене, но притежават много интересна текстура и наистина вълнуващ вкус. Рецептата е на софийския ресторант Тюркоаз.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г ситен тъмен булгур
  2. 300 г телешко месо без никакви тлъстини и трикратно смляно
  3. 1-2 глави лук
  4. 2 с. л. доматено пюре
  5. 2 с. л. пюре от люти чушки
  6. 1 ч. ч. пул пипер*
  7. 1 с. л. кимион, смлян
  8. 1 с. л. черен пипер
  9. 1 с. л. джоджен, сушен или пресен
  10.  зехтин
  11.  сол
  12. 3-4 скилидки чесън
  13. 1 връзка пресен лук
  14. 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се настъргва на ситно. Слага се върху булгура, добавят се сухите подправки и пюретата. Меси се около 20 мин., като може да се добави малко гореща вода.

  2. 2.

    Прибавя се месото и се меси още половин час. Най-накрая се добавят ситно нарязаните зелени подправки и чесън и се омесват добре.

  3. 3.

    Със стискане в юмрука се правят малки кюфтенца с характерна форма, които се сервират с маруля и лимон.
     

* Pul biber, умерено лют едро смлян червен пипер, който произхожда от Южна Турция и има вкус с нотки на кимион и плодове.

 

Малко вина ще импонират достойно на лютите телешко-булгурени кюфтенца. Опитайте ги с чаша пиперлив и добре структуриран шираз или пък с някое сочно мерло с по-плътно тяло.

Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари