Червена паста с песто и миди
Източният италиански бряг е Меката на пастата с миди, а босилековото песто е специалитет от Лигурия – тази рецепта е вкусна среща между традициите на адриатическото и тиренското крайбрежие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 доза тесто за червена паста
- 3 с. л. зехтин
- 500 г черни миди
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- ½ ч. ч. бяло вино
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- сол на вкус
- за пестото:
- ½ скилидка чесън
- 1 ч. ч. листа босилек
- ½ ч. ч. кедрови или орехови ядки, запечени
- ½ ч. ч. настърган пармезан
-
100 мл ароматен зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
За пестото чесънът се счуква или се смила в робот заедно с листата босилек. Добавят се ядките и също се счукват. Слагат се половината от пармезана и зехтинът. Разбърква се и се добавя останалият пармезан.
- 2.
Пастата се разточва на 1 мм и се нарязва на талятеле.
- 3.
Загрява се дълбок тиган, слагат се зехтинът, чесънът и мидите. Затварят се с капак и се разбъркват. Сипват се виното и магданозът и се затваря с капак за още 2-3 мин. Отваря се, махат се неотворените миди, добавя се маслото и се разбърква.
- 4.
Пастата се сварява за 3 мин. във вряща подсолена вода, отцежда се и се разбърква с мидите. Сервира се с лъжица от пестото.