Начало За нас Реклама Контакти

Червена паста с песто и миди

Снимка за Червена паста с песто и миди
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Източният италиански бряг е Меката на пастата с миди, а босилековото песто е специалитет от Лигурия – тази рецепта е вкусна среща между традициите на адриатическото и тиренското крайбрежие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 доза тесто за червена паста
  2. 3 с. л. зехтин
  3. 500 г черни миди
  4. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  5. ½ ч. ч. бяло вино
  6. 1 с. л. масло
  7. 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  8.  сол на вкус
  9. за пестото:
  10. ½ скилидка чесън
  11. 1 ч. ч. листа босилек
  12. ½ ч. ч. кедрови или орехови ядки, запечени
  13. ½ ч. ч. настърган пармезан
  14. 100 мл ароматен зехтин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За пестото чесънът се счуква или се смила в робот заедно с листата босилек. Добавят се ядките и също се счукват. Слагат се половината от пармезана и зехтинът. Разбърква се и се добавя останалият пармезан.

  2. 2.

    Пастата се разточва на 1 мм и се нарязва на талятеле.

  3. 3.

    Загрява се дълбок тиган, слагат се зехтинът, чесънът и мидите. Затварят се с капак и се разбъркват. Сипват се виното и магданозът и се затваря с капак за още 2-3 мин. Отваря се, махат се неотворените миди, добавя се маслото и се разбърква.

  4. 4.

    Пастата се сварява за 3 мин. във вряща подсолена вода, отцежда се и се разбърква с мидите. Сервира се с лъжица от пестото.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари