Червена леща в индийски стил
В родното съзнание червената леща е свързана най-вече с популярната турска чорба, но скоростните за приготвяне зърна съвсем лесно се поддават на индийския начин на готвене, за да се превърнат в апетитно и екзотично ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. кимион на зърна
- 3 с. л. пречистено масло или зехтин
- 3 глави лук, нарязани на ситно
- 5 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 2 с. л. настърган джинджифил
- 2 с. л. гарам масала
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. ябълков оцет
- 2 домата, ситно нарязани
- 500 г червена леща
- 1,4 л зеленчуков или пилешки бульон
- 1 с. л. морска сол
- пресен кориандър или магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Зърната кимион се запичат в сух тиган на умерен огън, докато се засили ароматът им. Охлаждат се и се счукват.
- 2.
Маслото се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 3-4 мин., без да се зачервява. Добавят се чесънът и лютата чушка и се разбъркват още 1 мин. Прибавят се кимионът, джинджифилът, гарам масалата и дафиновият лист. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Слага се оцетът и се разбърква, докато се изпари. Прибавят се доматите.
- 3.
Сипва се лещата, бърка се 1 мин. и се залива с бульона. Подправя се със солта и се вари около 20 мин. или докато лещата стане готова. Подправя се със сол и лимонов сок на вкус. Поднася се със ситно нарязан кориандър.