Червена леща по индийски
Постните манджи с различни бобови се готвят в Индия навсякъде и по много. Tези ароматни ястия се сервират с някой от многобройните видове индийски хляб и сварен ориз.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голяма глава лук
- 1 парче джинджифил около 3 см
- 2 скилидки чесън
- сол
- 4 с. л. олио от гроздови семки
- 1 ч. л. куркума
- 1 ч. л. млян кимион
- 300 г червена леща
- 700 мл зеленчуков бульон
- 1 връзка магданоз
- 2 с. л. лимонов сок
- черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът и джинджифилът се обелват. Нарязват се колкото може по-ситно. Чесънът се обелва и се счуква със сол.
- 2.
Олиото се сгорещява в голяма тенджера. Лукът и джинджифилът се запържват. Добавя се чесънът и се оставя около 3 мин. да се задуши в собствения си сок. Подправя се с куркума и кимион и се запържва известно време.
- 3.
Сипва се лещата, запържва се набързо и се налива бульонът. Кипва се на много силен огън и след това се оставя да ври на умерен огън 10 мин., докато лещата поеме течността почти изцяло.
- 4.
Магданозът се измива, подсушава се и се нарязва на едро. По-голямата част от магданоза се добавя към лещата заедно с лимоновия сок, разбърква се и се подправя със сол и пипер.
- 5.
Лещата се сипва в купички се поръсва с магданоза.