Черни миди на грил с ароматно масло
Дори и да сте далеч от лятното море, с тази рецепта можете поне да усетите вкуса му. Черните миди, тази плажна класика, вече се намират и по магазините, така че не ви остава друго освен да ги съчетаете с екзотичните аромати на джинджифил, кимион и лимон и да им се насладите заслужено.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг почистени черни миди
- 4 с. л. меко краве масло
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 щипка сол
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 лимон, нарязан на тънки резени
- за гарниране:
- 1 лимон, срязан на четири
- 2 с. л. пресен магданоз
- бял пипер на вкус
- пресен хляб
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се разпределят на четири порции, които се поставят върху четири големи парчета алуминиево фолио.
- 2.
Маслото се разбърква с чесъна, кимиона, кората от лимон, джинджифила и солта. Разделя се на четири и се поставя върху всяка купчинка миди. Разпределят се и червената чушка, магданозът и лимонът. Пакетчетата се затварят и се слагат върху нагрят грил, грил-тиган или във фурната за 10-12 мин. Мидите, които не се отворят, се изхвърлят.
- 3.
Сервират се в купи, гарнирани с парче лимон и магданоз и поръсени с бял пипер и пресен хляб за ароматния сос.