Черен ориз със зеленчуци в пакетче
Ядковият привкус на черния ориз го прави много подходящ за комбиниране с леко землистите и сладки кореноплоди, а партньорството им в тази рецепта е силно подкрепено от кисели плодове, бадеми и хрупкави кори.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ ч. ч. черен ориз
- 1 ч. ч. вода
- ½ ч. л. смляна морска сол
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук
- 2 моркова, нарязани на малки кубчета
- 1 голям пащърнак или резен целина, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1 щипка канела
- ½ ч. л. едро смлян черен пипер
- 2 с. л. сушени червени боровинки или стафиди
- 100 г запечени бадеми, нарязани
- 2 с. л. зърна от нар, по желание
- 4 фини кори за баница
- 1 с. л. сусам
- за соса:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 щипка кимион
- 1 с. л. ситно нарязана мента или джоджен
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива, залива се с водата, добавя се солта и се слага да заври. Щом по повърхността се появят мехурчета, съдът се затваря, огънят се намалява и се оставя 30 мин. да къкри, без да се отваря. Отстранява се от огъня и се оставя покрит още 15 мин.
- 2.
Загряват се половината масло и зехтин, добавят се нарязаният лукъ, морковите и пащърнакът. Разбъркват се на умерен огън 3-4 мин. Добавят се кориандърът и канелата и се разбъркват, докато станат ароматни. Слагат се бадемите и сушените плодове. Прибавя се оризът. Слагат се зърната от нар и всичко се подправя със сол на вкус.
- 3.
Корите се нарязват на 8 квадрата със страна 20 см. Намазват се с останалото стопено масло и зехтин и се слепват два по два. В средата на всяка двойка квадрати се слагат по 2 с. л. от ориза и краищата се свиват на пакетче. Поръсват се със сусама и се запичат 20 мин. на 170° С.
- 4.
Продуктите за соса се смесват и се поднасят със запечените пакетчета.