Черен дроб с доматен сос
Полезен, вкусен и питателен, черният дроб заслужава да присъства по-често на нашата трапеза. Опитайте тази бърза рецепта, която изкушаващо съчетава всички негови качества с есенните аромати на печени чушки, задушен лук и червено вино.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г телешки или агнешки черен дроб
- 4 с. л. брашно
- 1 с. л. олио
- 2 с. л. краве масло
- 100 г бекон, нарязан на ситно
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 200 мл червено вино
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 4 печени чушки, обелени и нарязани на ивици
- 1 ч. л. риган
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Дробът се обелва от ципата, кръвоносните съдове се изрязват и се нарязва на парчета с дебелина 1 см. Подсушава се добре с кухненска хартия и се овалва в брашното.
- 2.
Дробът се изпържва в сгорещеното олио и маслото от двете страни до златисто и се изважда.
- 3.
В същата мазнина се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 2-3 мин., след което се добавят беконът и чушките. След още 1 мин. се сипват доматите, доматеното пюре, риганът и виното. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сосът се оставя да поври непокрит, докато се сгъсти. Добавя се дробът и се оставя за 2-3 мин. в соса на слаб огън.
Вариации · Заменете печените чушки с пресни червени. · Добавете към соса гъби.