Чапче
Това е най-популярното ястие с паста на Корейския полуостров. Отношението към храната в този край на света ясно си личи в стриктната последователност на приготвянето на чапче и в специалното внимание, отделено на всеки продукт. Със сигурност си заслужава да спазите рецептата, която ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г телешко контрафиле, нарязано на много тънки ивици
- за маринатата на месото:
- 2 с. л. пресован чесън
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. сок от ананас
- 1/2 ч. л. сусамово олио
- 1 с. л. захар
- за фидето:
- 200 г оризово фиде
- 2 с. л. соев сос
- 1/2 ч. л. сусамово олио
- за зеленчуците:
- 10 г сушени черни китайски гъби
- 1 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
- 2 големи моркова, нарязани на тънки пръчици
- 200 г спанак
- 20 г сушени ароматни гъби
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ивички
- 3-4 с. л. олио
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за маринатата се смесват и се разбъркват с месото. Оставя се да постои 2 часа на стайна температура.
- 2.
Оризовото фиде се накисва за 30 мин. в топла вода, прецежда се, покрива се с вода и се слага да се свари за 2 мин. Прецежда се и се разбърква със соевия сос и сусамовото олио.
- 3.
Гъбите се накисват за 30 мин. във вряща вода и се нарязват на ивици.
- 4.
Спанакът се бланшира за 30 сек. във вряща вода и се подсушава.
- 5.
В уок или дълбок тиган в 2 с. л. от олиото се слага лукът и се запържва до златист цвят. Изважда се. В същата мазнина се слага зеленият лук, запържва се леко и отново се изважда. Слагат се морковите, запържват се и се изваждат. Ако е необходимо, се добавя още малко олио. Слагат се гъбите и също се запържват и изваждат.
- 6.
Най-накрая в 1 с. л. от олиото се запържва месото на силен огън. Към него се добавят всички запържени зеленчуци, фидето и спанакът. Разбърква се добре и се доовкусява със соев сос или сол и пипер.