Чана дал
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г чана дал*
- ½ ч. л. куркума
- 50 г пресен кориандър
- сол на вкус
- захар на вкус
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 1 с. л. златни стафиди
- 1 с. л. кашу, по желание
- за овкусяване:
- 1 малка пръчка канела
- 1 с. л. кимион на зърна
- 3-4 карамфила
- 2-3 кардамона
- 1 среден дафинов лист
- 4-5 сушени люти чущлета
- 1 ч. л. асафетида
- 2 с. л. прясно настърган или нарязан кокосов орех
- 3 с. л. гхи или олио
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се почиства и се измива добре. Накисва се във вода за 1 час. Отцежда се добре.
- 2.
Вари се 40 - 50 мин. на среден към силен огън в 700 мл вода заедно с куркумата, пресния кориандър, сол. Слага се захар на вкус и се посолява, ако е нужно. Разбърква се и се оставя на слаб огън, докато леко се сгъсти.
- 3.
През това време в тиган се загрява гхи и се слагат целите подправки - кимион на зърна, дафинов лист,канела, кардамон и люти чушлета. След няколко секунди, когато станат ароматни, се сипва асафетидата и се разбърква за съвсем кратко. Прибавя се кокосовият орех и се запържва, докато леко покафенее.
- 4.
Запържените подправки се сипват при нахута и се разбърква. Добавят се смленият кимион, червеният пипер, стафидите и кашуто. Разбърква се и се оставя на тих огън още 1-2 мин.
- 5.
Поднася се с бял ориз или неквасени плоски хлябове чапати.
* Чана дал - обелени и разполовени зърна от червения нахут кала чана