Начало За нас Реклама Контакти

Чана дал

Снимка за Чана дал
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 час за нахута
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Чана или чолар дал вероятно е най-известното бенгалско ястие, което е разпространено из цяла Индия в най-различни варианти. Рецептата е приготвена от шеф Пракаш Мишра от ресторант Шафран.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 300 г чана дал*
  • ½ ч. л. куркума
  • 50 г пресен кориандър
  •  сол на вкус
  •  захар на вкус
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. лют червен пипер
  • 1 с. л. златни стафиди
  • 1 с. л. кашу, по желание
  • за овкусяване:
  • 1 малка пръчка канела
  • 1 с. л. кимион на зърна
  • 3-4 карамфила
  • 2-3 кардамона
  • 1 среден дафинов лист
  • 4-5 сушени люти чущлета
  • 1 ч. л. асафетида
  • 2 с. л. прясно настърган или нарязан кокосов орех
  • 3 с. л. гхи или олио

Начин на приготвяне

  • 1.

    Нахутът се почиства и се измива добре. Накисва се във вода за 1 час. Отцежда се добре.

  • 2.

    Вари се 40 - 50 мин. на среден към силен огън в 700 мл вода заедно с куркумата, пресния кориандър, сол. Слага се захар на вкус и се посолява, ако е нужно. Разбърква се и се оставя на слаб огън, докато леко се сгъсти.

  • 3.

    През това време в тиган се загрява гхи и се слагат целите подправки - кимион на зърна, дафинов лист,канела, кардамон и люти чушлета. След няколко секунди, когато станат ароматни, се сипва асафетидата и се разбърква за съвсем кратко. Прибавя се кокосовият орех и се запържва, докато леко покафенее.

  • 4.

    Запържените подправки се сипват при нахута и се разбърква. Добавят се смленият кимион, червеният пипер, стафидите и кашуто. Разбърква се и се оставя на тих огън още 1-2 мин.

  • 5.

    Поднася се с бял ориз или неквасени плоски хлябове чапати.
     

* Чана дал - обелени и разполовени зърна от червения нахут кала чана

Галерия
Подходящи типове вина
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари