Булгур с маслини и сирене
![Снимка за Булгур с маслини и сирене](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/25-Kus-kus s maslini i sirene-660x430.jpg)
Тази свежа рецепта с арабски привкус се приготвя за много кратко време и не изисква кой знае какви усилия. Но основното ѝ предимство е, че съставките в нея са фино балансирани така, че да се получи едно наистина апетитно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
-
2 с. л. зехтин Extra Virgin
- 2 с. л. краве масло
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 ч. ч. замразен или сварен зелен фасул
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 400 г арабски булгур или кускус
- ½ ч. ч. нарязани черни маслини
- ½ ч. ч. нарязани зелени маслини
- 200 г биволско сирене, нарязано на кубчета
-
1 ч. л. кайенски пипер
-
1 ч. л. джоджен
- 2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Половината от маслото и зехтина се сгорещяват. Добавят се лукът и кимионът. Всичко се запържва на умерен огън 3-4 мин. Сипват се зеленият фасул и маслините, разбъркват се 2-3 мин. и се отстраняват от огъня.
- 2.
Слагат се да заврат 600 мл вода заедно с кайенския пипер, сол на вкус и останалото масло и зехтин. Щом заври, се добавят булгурът и джодженът, разбърква се с дървена лъжица и се отстранява от огъня. Покрива се с памучна кърпа и се затваря с капак за 5 мин., докато цялата течност се абсорбира.
- 3.
Към готовия кускус се прибавят лучената смес и сиренето и се подправя с лимоновия сок. Сервира се веднага.