Булгур с гъби, праз и домати
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Когато булгурът се използва за основни ястия, той често се готви като пилаф - на тих огън и с ароматен бульон.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 3 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 250 г гъби, нарязани на четвъртини
- 2 домата, обелени и нарязани на малки кубчета
- 2 ч. ч. арабски или турски булгур
- 4 ч. ч. зеленчуков бульон или вода
- 1 ч. л. риган
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2-3 с. л. лимонов сок
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Загряват се зехтинът и маслото. Добавя се празът и се разбърква на силен огън 5-6 мин. Слагат се гъбите. Разбъркват се още 3-4 мин. Добавят се доматите и булгурът.
- 2.
Налива се бульонът. Подправя се със сол и пипер на вкус. Ястието се затваря с капак и се оставя на много тих огън за 20 мин.
- 3.
Щом булгурът омекне, се добавят риганът, магданозът, джодженът и копърът. Подправя се с чесъна и лимоновия сок. Разбърква се и се поднася.
Подходящи типове вина
Авг. 2014
Още подобни рецепти
Коментари