Брускети с хумус
Човек може да яде вкусна храна дори по време на пости и рецептата, която ви предлагаме, е безспорно доказателство за това. В нея арабската паста от нахут, тахан и зехтин е поднесена с хрупкави хлебчета в средиземноморски стил.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за хумуса:
- 400 г сварен нахут или от консерва
- 2 с. л. сусамов тахан
- 4 с. л. зехтин
- 4 с. л. лимонов сок
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- сол на вкус
- за брускетите:
- 1 франзела
- 100 мл зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
- 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
- маслини за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се прецежда, като течността се запазва. Пасира се и се прибавят таханът, лимоновият сок и чесънът. Налива се на тънка струйка зехтинът. Посолява се на вкус и се слага в хладилника.
- 2.
Франзелата се нарязва на тънки филии. Пасират се заедно чесъна, магданоза и зехтина. С получената смес се намазват филиите и се слагат да се запекат на 200°С за 5-6 мин.
- 3.
Преди сервиране брускетите се намазват с хумуса и се гарнират с маслини.