Броколи с бекон на фурна
За разлика от карфиола броколите е сравнително отскоро на българската трапеза, въпреки че двата зеленчука са много близки роднини. И като по-малко познат представител на ядливата флора, броколите са често недолюбвани. Подобно е положението и в САЩ, където особено децата не са сред най-големите привърженици. Преди години дори американският президент Бил Клинтън призна публично, че като малък хич не обичал броколи. Повод за откровението му бе отказът на един щатски малчуган да яде тези странни зелени неща, приличащи на розички. Ако родителите на Клинтън или на споменатия момък бяха приложили нашата рецепта, може би светът щеше да се развива по съвсем друг начин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 700 г разделени на розички броколи
- 200 г бекон, нарязан на ситно
- 2 глави нарязан на полумесеци лук
- 100 мл сметана
- 100 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 100 г настърган кашкавал
- 1 ч. л. масло
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Розичките броколи се подваряват за 5-7 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и веднага се заливат с ледено студена вода, за да си запазят цвета.
- 2.
Беконът се запържва до розово в тиган без мазнина, прибавя се и лукът. Запържва се 3-4 мин.
- 3.
Огнеупорен съд се намазва с маслото, в него се подреждат розичките броколи, върху него се разпределят беконът и лукът. Всичко се залива с разбитите яйца, мляко, сметана, сол и пипер. Ястието се поръсва с кашкавал и се запича за 15 мин. на 200°С.
Идея:
Броколите могат да се заменят с карфиол, може да се прибави и скилидка чесън към лука.