Бретонски палачинки от елда
Влажният и прохладен климат на Бретон е много подходящ за отглеждането на елда и вероятно затова палачинките от брашно от това растение, известни като galettes de blé noir, са толкова популярни в самобитния френски полуостров.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 яйце
- 350 мл вода
- 250 г брашно от елда
- ½ ч. л. сол
- 50 г масло
- за пълнежа:
- 1 ч. ч. пресни или замразени горски плодове
- 2 с. л. конфитюр от малини
- 1 с. л. мента, ситно нарязана
- пудра захар за поръсване
-
2 с. л. мед за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се разбърква с лимоновия сок. Яйцето се разбива с млякото и водата. Сипва се брашното и солта и полученото рядко тесто се оставя да престои поне 2 часа.
- 2.
Нагорещен тиган се намазва с масло и в него се сипва малък черпак от сместа. Изпичат се тънки палачинки. Намазват се с масло.
- 3.
Плодовете се размразяват и се разбъркват с конфитюра и ментата.
- 4.
Палачинките се подреждат в чиния и се поднасят с плодовия пълнеж, пудра захар и мед.