Начало За нас Реклама Контакти

Бретонски палачинки от елда

Снимка за Бретонски палачинки от елда
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 час престояване
I
Степен на трудност - Лесна

Влажният и прохладен климат на Бретон е много подходящ за отглеждането на елда и вероятно затова палачинките от брашно от това растение, известни като galettes de blé noir, са толкова популярни в самобитния френски полуостров.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 яйце
  • 350 мл вода
  • 250 г брашно от елда
  • ½ ч. л. сол
  • 50 г масло
  • за пълнежа:
  • 1 ч. ч. пресни или замразени горски плодове
  • 2 с. л. конфитюр от малини
  • 1 с. л. мента, ситно нарязана
  •  пудра захар за поръсване
  • 2 с. л. мед за гарниране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Млякото се разбърква с лимоновия сок. Яйцето се разбива с млякото и водата. Сипва се брашното и солта и полученото рядко тесто се оставя да престои поне 2 часа.

  • 2.

    Нагорещен тиган се намазва с масло и в него се сипва малък черпак от сместа. Изпичат се тънки палачинки. Намазват се с масло.

  • 3.

    Плодовете се размразяват и се разбъркват с конфитюра и ментата.

  • 4.

    Палачинките се подреждат в чиния и се поднасят с плодовия пълнеж, пудра захар и мед.
     


Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари