Богата лазаня
Една от традиционните рецепти за карнавала във Венеция е голямата карнавална лазаня, чиято оригинална рецепта е с неаполитански произход. Някога всяко семейство я е приготвяло по свой начин, а по-бедните хора са спестявали с месеци, за да ѝ се насладят.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г кори за лазаня
- за соса бешамел:
- 100 г масло
- 3 с. л. брашно
- 750 мл прясно мляко
- за месния пълнеж:
- 500 г сурова наденица
- 100 г пушен бекон, ситно нарязан
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 морков, настърган
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. Рустикана
- 1 стрък розмарин
- 50 г масло
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. ч. зеленчуков бульон
- за пълнежа с рикота:
- 500 г рикота или фина извара
- 150 г настърган пармезан
- 200 мл прясно мляко
- сол от Средиземно море на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За бешамела маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се сол и пипер на вкус.
- 2.
Листата лазаня се подготвят според инструкцията на опаковката – леко се сваряват предварително или се подреждат направо сухи.
- 3.
Смляното месо от наденицата се обърква с бекона, лука, моркова, магданоза, мащерката, ригана и 1-2 щипки ситно нарязан розмарин. В разтопеното масло се слага месната смес и се разбърква на умерен огън. Добавя се малко по малко виното и след това бульонът при непрекъснато разбъркване. Пълнежът трябва да изглежда сочен.
- 4.
Рикотата се смесва с половината от пармезана и с прясното мляко. Подправя се на вкус.
- 5.
Дъното на тавичка се намазва с масло и се покрива със слой бешамел. Подрежда се слой от корите за лазаня, като леко се застъпват. Върху тях се нанася слой бешамел, пармезан, месен пълнеж и рикота. Подреждат се по този начин поне 3 слоя кори и пълнежи. Завършва се с рикота и пармезан. За да стане сочна лазанята, се оставя да постои 20 мин. и се слага да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, за 40 - 45 мин. Оставя се да почине 15 мин. и се нарязва.