Начало За нас Реклама Контакти

Bœuf bourguignon

Снимка за Bœuf bourguignon
90
Време за приготвяне: 1,5 часа + 24 за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешко по бургундски

За завършените кулинарни шедьоври е трудно да се пише и говори. Затова безмълвно сгответе и се наслаждавайте вглъбено!

СъставНеобходими продукти за 4

  • 1 кг телешки шол
  • 3 ч. ч. бургундско червено вино
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 3 едри моркова, нарязани на кръгчета
  • 100 г целина, нарязана на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. масло
  • 500 г обелени дребни лукчета
  • 200 г пушени свински гърди, нарязани на кубчета
  • 1 с. л. брашно
  • 1 стрък мащерка
  • 5 скилидки чесън
  • 500 г дребни печурки
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на кубчета и се залива с виното. Добавят се черният пипер, нарязаният лук, морковите, целината, дафиновият лист и магданозът. Всичко се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя да се маринова 24 часа в хладилника.

  2. 2.

    Месото се прецежда и подсушава, виното и зеленчуците се запазват. Виното се слага да поври на силен огън 5 мин. Оставя се да се утаи и се прецежда.

  3. 3.

    Зехтинът и маслото се загряват. Слагат се да се запържат дребните лукчета. След 5-6 мин. се добавят пушените гърди и се разбъркват, докато се зачервят. Изваждат се лукчетата и запържените гърди и се слага месото на умерен огън. Разбърква се, докато се зачерви от всички страни. Добавят се зеленчуците от маринатата, мащерката и скилидките чесън. Задушават се 10-15 мин., докато се изпари течността.

  4. 4.

    Брашното се поръсва равномерно върху всички продукти и се разбърква. Добавят се виното, гъбите, лукчетата и пушените гърди. Посолява се на вкус и се оставя да къкри най-малко 2 часа. Сервира се със задушени картофи.


Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари