Bœuf bourguignon
Телешко по бургундски
За завършените кулинарни шедьоври е трудно да се пише и говори. Затова безмълвно сгответе и се наслаждавайте вглъбено!
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 кг телешки шол
- 3 ч. ч. бургундско червено вино
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3 едри моркова, нарязани на кръгчета
- 100 г целина, нарязана на кубчета
- 1 дафинов лист
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 500 г обелени дребни лукчета
- 200 г пушени свински гърди, нарязани на кубчета
- 1 с. л. брашно
- 1 стрък мащерка
- 5 скилидки чесън
- 500 г дребни печурки
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на кубчета и се залива с виното. Добавят се черният пипер, нарязаният лук, морковите, целината, дафиновият лист и магданозът. Всичко се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя да се маринова 24 часа в хладилника.
- 2.
Месото се прецежда и подсушава, виното и зеленчуците се запазват. Виното се слага да поври на силен огън 5 мин. Оставя се да се утаи и се прецежда.
- 3.
Зехтинът и маслото се загряват. Слагат се да се запържат дребните лукчета. След 5-6 мин. се добавят пушените гърди и се разбъркват, докато се зачервят. Изваждат се лукчетата и запържените гърди и се слага месото на умерен огън. Разбърква се, докато се зачерви от всички страни. Добавят се зеленчуците от маринатата, мащерката и скилидките чесън. Задушават се 10-15 мин., докато се изпари течността.
- 4.
Брашното се поръсва равномерно върху всички продукти и се разбърква. Добавят се виното, гъбите, лукчетата и пушените гърди. Посолява се на вкус и се оставя да къкри най-малко 2 часа. Сервира се със задушени картофи.