Начало За нас Реклама Контакти

Бобути от ЮАР

Снимка за Бобути от ЮАР
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това е типично национално южноафриканско ястие. Кухнята на Южна Африка е продукт от пресичането и сливането на културата на многобройните етноси, населяващи страната. В бобутито се откриват елементи на индийската и малайската кухня - любопитно съчетание от мляно телешко месо, къри, сушени плодове, мляко и ядки. Южният характер на ястието е подчертан от канелата и звездният анасон. Ако не сте привърженик на твърде екзотичните подправки и съчетанието между плодове и месо, можете да ги пропуснете, но кърито непременно трябва да остане.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г мляно телешко месо
  • 1 глава едър лук, нарязан на ситно
  • 80 г масло
  • 1 ч. л. къри
  • 1 с. л. винен оцет
  • 1 с. л. конфитюр от кайсии
  • 2 филии бял хляб
  • 3 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 пръчица канела
  • 2 бр. звезден анасон
  • 2 с. л. стафиди
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се задушава в 60 г от маслото, прибавя се кърито, анасонът и канелата. След 2-3 мин. се прибавя конфитюрът и оцетът и месото, прибавят се сол и пипер на вкус. Огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 20 мин. След това се охлажда, изважда се анасонът и канелата. Фурната се загрява на 180°С.

  2. 2.

    Средата от хляба се накисва в млякото, изстисква се и с това мляко се разбиват яйцата. Яйцата, хлябът и изстиналата месна смес се разбъркват добре, прибавят се стафидите.

  3. 3.

    В добре намазана с масло форма за сладкиши се изсипва бобутито. Пече се 50 мин. на 180°С. След като се изпече, ястието се оставя да постои 1 час във формата. Бобутито се сервира нарязано на парчета с варен ориз.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари