Бобути от ЮАР
Това е типично национално южноафриканско ястие. Кухнята на Южна Африка е продукт от пресичането и сливането на културата на многобройните етноси, населяващи страната. В бобутито се откриват елементи на индийската и малайската кухня - любопитно съчетание от мляно телешко месо, къри, сушени плодове, мляко и ядки. Южният характер на ястието е подчертан от канелата и звездният анасон. Ако не сте привърженик на твърде екзотичните подправки и съчетанието между плодове и месо, можете да ги пропуснете, но кърито непременно трябва да остане.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г мляно телешко месо
- 1 глава едър лук, нарязан на ситно
- 80 г масло
- 1 ч. л. къри
- 1 с. л. винен оцет
- 1 с. л. конфитюр от кайсии
- 2 филии бял хляб
- 3 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 1 пръчица канела
- 2 бр. звезден анасон
- 2 с. л. стафиди
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава в 60 г от маслото, прибавя се кърито, анасонът и канелата. След 2-3 мин. се прибавя конфитюрът и оцетът и месото, прибавят се сол и пипер на вкус. Огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 20 мин. След това се охлажда, изважда се анасонът и канелата. Фурната се загрява на 180°С.
- 2.
Средата от хляба се накисва в млякото, изстисква се и с това мляко се разбиват яйцата. Яйцата, хлябът и изстиналата месна смес се разбъркват добре, прибавят се стафидите.
- 3.
В добре намазана с масло форма за сладкиши се изсипва бобутито. Пече се 50 мин. на 180°С. След като се изпече, ястието се оставя да постои 1 час във формата. Бобутито се сервира нарязано на парчета с варен ориз.