Начало За нас Реклама Контакти

Бобена салата с патладжани

Снимка за Бобена салата с патладжани
80
Време за приготвяне: 80 минути + 12 часа за накисване на фасула
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта за салата със средиземноморско влияние е от Старозагорския край, но със сигурност ще се получи много добре, ако използвате Смилянски фасул от Родопите.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

 

  1. 1½ ч. ч. зрял фасул
  2. 2 с. л. оцет
  3. 1 глава червен лук, нарязан на ивици
  4. 3 домата, нарязани на дребно
  5. 1 с. л. нарязан пресен джоджен
  6. 1 голям патладжан
  7. 2 с. л. зехтин
  8.  сол на вкус

Начин на приготвяне

 

  1. 1.

    Бобът се накисва в студена вода за 12 часа, измива се и се слага да се вари. След 10 мин. се намалява огънят и бобът се оставя да къкри, докато се свари.

  2. 2.

    Смесват се свареният боб, лукът, оцетът, солта, зехтинът и джодженът, разбъркват се и се оставят да престоят 20 мин.

  3. 3.

    През това време патладжанът се нарязва на кръгчета и се слага за 20 мин. в подсолена вода, за да се отцеди горчивият сок. Подсушава се, намазва се с мазнина и се слага в тавичка да се запече до златисто на 200°С.

  4. 4.

    Смесват се бобът с патладжанът и доматите. По желание салатата се сервира върху листа зелена салата.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари