Бобена салата с патладжани
Тази рецепта за салата със средиземноморско влияние е от Старозагорския край, но със сигурност ще се получи много добре, ако използвате Смилянски фасул от Родопите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1½ ч. ч. зрял фасул
- 2 с. л. оцет
- 1 глава червен лук, нарязан на ивици
- 3 домата, нарязани на дребно
- 1 с. л. нарязан пресен джоджен
- 1 голям патладжан
- 2 с. л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се накисва в студена вода за 12 часа, измива се и се слага да се вари. След 10 мин. се намалява огънят и бобът се оставя да къкри, докато се свари.
- 2.
Смесват се свареният боб, лукът, оцетът, солта, зехтинът и джодженът, разбъркват се и се оставят да престоят 20 мин.
- 3.
През това време патладжанът се нарязва на кръгчета и се слага за 20 мин. в подсолена вода, за да се отцеди горчивият сок. Подсушава се, намазва се с мазнина и се слага в тавичка да се запече до златисто на 200°С.
- 4.
Смесват се бобът с патладжанът и доматите. По желание салатата се сервира върху листа зелена салата.