Начало За нас Реклама Контакти

Бобена салата

Снимка за Бобена салата
15
Време за приготвяне: 15 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В тази салата, типична за югоизточните ни съседи, ще усетите съблазнителните землисто-хлебни вкусове на варивата, освежени от хрупкавия лук, лимона и магданоза, пикантно завършени от тахана и чесъна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 ч. ч. сварен боб
  2. 1 ч. ч. сварен нахут
  3. 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
  4. 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  5. 1 ч. л. смлян черен пипер
  6. 2 сварени яйца (по желание)
  7. 1 домат, нарязан на кубчета
  8. за соса:
  9. 2 с. л. сусамов тахан
  10. 100 мл зехтин
  11. 2 с. л. оцет
  12. 2 с. л. лимонов сок
  13. 2 скилидки чесън, пресовани
  14.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се мачка с ½ с. л. сол, докато стане прозрачен, и се изплаква със студена вода.

  2. 2.

    Таханът се смесва със зехтина, оцета, лимоновия сок и чесъна.

  3. 3.

    Бобът и нахутът се разбъркват с лука, соса, магданоза и пипера. Посолява се на вкус. Украсява се с варените яйца и домата.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари