Бобена салата
15
Време за приготвяне: 15 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
В тази салата, типична за югоизточните ни съседи, ще усетите съблазнителните землисто-хлебни вкусове на варивата, освежени от хрупкавия лук, лимона и магданоза, пикантно завършени от тахана и чесъна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. сварен боб
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 2 сварени яйца (по желание)
- 1 домат, нарязан на кубчета
- за соса:
- 2 с. л. сусамов тахан
- 100 мл зехтин
- 2 с. л. оцет
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 скилидки чесън, пресовани
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се мачка с ½ с. л. сол, докато стане прозрачен, и се изплаква със студена вода.
- 2.
Таханът се смесва със зехтина, оцета, лимоновия сок и чесъна.
- 3.
Бобът и нахутът се разбъркват с лука, соса, магданоза и пипера. Посолява се на вкус. Украсява се с варените яйца и домата.
Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари