Боб с печени чушки, праз и бекон
Бобът и свинското са безусловно добра комбинация, но допълнени от печени чушки се превръщат в неописуема вкусотия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. боб
- 2 стръка праз, ситно нарязани
- 200 г бекон, нарязан на малки кубчета
- 4 печени чушки, нарязани на ивици
- 1 ч. л. джоджен
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се измива и се слага да заври. Ври на силен огън 5 мин., отцежда се, измива се, залива се със студена вода и отново се слага да заври. Щом поври 3 мин., се отстранява от огъня и се оставя да набъбва 1 час. Отцежда се, измива се, залива се със студена вода и се добавят 1 с. л. олио или зехтин и 1 с. л. ситно нарязан праз. Слага се да заври, огънят се намалява и се вари, докато омекне.
- 2.
Беконът се слага в тиган с лъжица мазнина и се разбърква, докато леко се зачерви. Добавя се празът, разбърква се 3-4 мин., слагат се чушките. Прибавя се отцеденият боб, посолява се на вкус и се подправя с джоджена. Разбърква се 3-4 мин. и се поднася.