Бьоф "Строганов"
Граф СтрогановНазванието на това популярно в Русия, а и по целия свят ястие, произлиза от френската дума за говеждо месо boeuf и руската фамилия Строганов. Граф Григорий Александрович Строганов (1770 - 1857) принадлежал към едно от най-богатите и известни семейства в Русия и заемал важни дипломатически постове. Бил голям гастроном, страстно обичал вкусните ястия и наемал най-добрите готвачи. Именно един от тези готвачи създал това вкусно ястие от ситно нарязани парченца говеждо месо и сметана, което така допаднало на графа, че било наречено в негова чест. Злите езици твърдят, че тази велика рецепта е създадена специално за стария граф, който вече нямал зъби и не можел да дъвче обикновени бифтеци, а не понасял смляно месо. Както и да е, името му е увековечено не само в дипломацията, но и в кулинарията, а както обикновено се случва, името на истинския създател на ястието остава неизвестно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г говеждо месо от горната част на бута
- 100 г краве масло
- 1 с. л. брашно
- 2 ч. ч. месен бульон
- 1 ч. л. горчица
- 1 глава лук, нарязана на дребно
- 1 ч. ч. сметана
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на плоски парчета, начуква се, след което се нарязва на парчета 1 х 2 см, поръсва се със сол и черен пипер.
- 2.
В сгорещеното масло се запържва месото на 3-4 порции, докато получи златист цвят (ако се сложи цялото наведнъж, ще се отделят много сокове и вместо запържване ще се получи варене). В останалото масло след пърженето се слага лукът, след като се позапържи се слага брашното, разбърква се добре и се залива с месния бульон. Разбърква се, докато се сгъсти.
- 3.
Месото се връща в соса на огъня, прибавя се сметаната, доовкусява се, ако има нужда. Гарнира се с картофи и зелена салата.
Съвет:
Ястието може да се направи по-пикантно, ако се прибави при пърженето на лука 1 ч.л. къри и 1 с.л. каперси или кисели краставички.