Бели аспержи с портокалов сос и кашу
Цитрусовите аромати и мекото ухание на кашуто чудесно допълват деликатните бели аспержи. Цялото това равновесие на вкусовете се поддържа от класическото съчетание на масло, бял оцет и естрагон в соса.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г бели аспержи
- 2 портокала
- 4 с. л. кашу
- 1 ч. л. краве масло за кашуто
- 1 ч.ч. портокалов сок
- 2 с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. студено краве масло за соса
- 1 с.л. листа от пресен естрагон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кората на единия от портокалите се настъргва фино и се запазва. Двата портокала се обелват и се нарязват на филенца.
- 2.
Кашуто се препича до розово в тиган с маслото.
- 3.
Аспержите се почистват в основата с картофобелачка и се отрязва 1 см от края на стъблото.
- 4.
Слагат се в широк тиган и се покриват с 1 см вода. Щом заврат, се покриват с капак, огънят се намалява и се оставят да къкрят 4 мин. Водата се изцежда и се налива ½ ч.ч. портокалов сок. Оставят се да къкрят още 2 мин. Отстраняват се от огъня, посоляват се и се поръсват с пипер.
- 5.
Останалият портокалов сок се смесва с оцета, настърганата кора и естрагона и се кипва. Когато изври наполовина, се отстранява от огъня. Маслото се нарязва на парченца и се прибавя постепенно в горещия сок при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 6.
Аспержите се поднасят поръсени с портокаловия сос, естрагона, портокаловите филенца и кашуто.