Начало За нас Реклама Контакти

Бейби калмари с патладжани

Снимка за Бейби калмари с патладжани
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Даровете на земята и на морето нерядко съжителстват в неподозирани и вкусни комбинации. Опитайте тази рецепта с контрастни цветове и допълващи се вкусове, за да се убедите в това.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 патладжана, нарязани на кръгчета
  • 200 г чери доматчета
  • 600 г бейби калмари
  •  кора и сок от 1 лимон
  • 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се поръсват с 2 с. л. сол и се покриват с вода. Оставят се да постоят 20 мин. Отцеждат се и се подсушават.

  2. 2.

    Калмарите се нарязват с върха на ножа на решетка от двете страни. Внимава се да не се пробият. Намазват се със зехтин и се запичат кратко от двете страни върху загрят грил или грил-тиган.

  3. 3.

    В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът. Добавят се патладжаните и се запържват 3-4 мин. Добавят се доматите, сокът и кората от лимона, калмарите и босилекът. Подправят се със сол и пипер и след 2-3 мин. се отстранява от огъня.

Уточнение: времето за приготвяне се отнася за сурови калмари. Ако се използват замразени, топлинната им обработка се съкращава наполовина.

Подходящи типове вина
Юли 2009
Още подобни рецепти
Коментари