Бейби калмари с патладжани
Даровете на земята и на морето нерядко съжителстват в неподозирани и вкусни комбинации. Опитайте тази рецепта с контрастни цветове и допълващи се вкусове, за да се убедите в това.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 патладжана, нарязани на кръгчета
- 200 г чери доматчета
- 600 г бейби калмари
- кора и сок от 1 лимон
- 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се поръсват с 2 с. л. сол и се покриват с вода. Оставят се да постоят 20 мин. Отцеждат се и се подсушават.
- 2.
Калмарите се нарязват с върха на ножа на решетка от двете страни. Внимава се да не се пробият. Намазват се със зехтин и се запичат кратко от двете страни върху загрят грил или грил-тиган.
- 3.
В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът. Добавят се патладжаните и се запържват 3-4 мин. Добавят се доматите, сокът и кората от лимона, калмарите и босилекът. Подправят се със сол и пипер и след 2-3 мин. се отстранява от огъня.
Уточнение: времето за приготвяне се отнася за сурови калмари. Ако се използват замразени, топлинната им обработка се съкращава наполовина.