Бавно печено агнешко бутче
Печенето на агнешко е предизвикателство, чиито фатални последствия се контролират много по-лесно, ако топлинната обработка се извършва на ниска температура и за дълго време. Единственото, от което се нуждаете в повече, е търпение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 агнешко бутче, около 2 кг
- 1 с. л. смляна морска сол
- 3 с. л. зехтин
- 50 мл прясно мляко
- 5 малки скилидки чесън, срязани наполовина
- 2 с. л. меко масло
- 5 листа розмарин, много ситно нарязани
- 1 с. л. маслинена паста
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 200 мл бяло вино
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 500 млзеленчуков бульон
- 1 ч. л. царевично нишесте
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчето се обтрива с морска сол. Зехтинът се загрява и месото се запържва до златисто от всички страни.
- 2.
Млякото се слага да заври и в него се пускат скилидките чесън за 30 сек. Отцеждат се.
- 3.
Маслото се разбърква с маслинената паста, шарения пипер и розмарина.
- 4.
С остър нож по бутчето се правят 10 дупки, които леко се разширяват и се напълват с по скилидка чесън и малко от ароматното масло.
- 5.
Месото се слага върху решетка в тава във фурна, загрята на 120° С, и се пече около 3 часа или докато температурата във вътрешността на месото достигне 60° С. Изважда се от фурната, увива се във фолио и се оставя да почине 40 мин.
- 6.
В тавата от печенето се налива виното, слага се горчицата, сипва се горещият бульон и се слага на котлона да поври 20 мин., докато течността се редуцира с една трета. Добавя се нишестето, разтворено във 1 с. л. студена вода и се разбърква, докато леко се сгъсти.
- 7.
Месото се нарязва и се сервира със соса.