Начало За нас Реклама Контакти

Бавно печен ростбиф

Снимка за Бавно печен ростбиф
420
Време за приготвяне: 420 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Да, съвсем точно сте прочели рецептата - месото се пече на 55º С. По този начин се получава възможно най-сочното и розово телешко, което не се свива и няма прегорели или обезцветени участъци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг телешко контрафиле
  • 3 с. л. зехтин
  •  сол и шарен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 2 малки глави червено цвекло
  • 1 глава чесън
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 стръка мащерка
  •  балсамов оцет
  • за соса:
  • 1 с. л. настърган хрян
  • 1 ч. л. горчица
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с. л. портокалов сок
  • 1 щипка настъргана портокалова кора
  • 1 ч. л. мед
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се поставя на решетка в хладилника, за да отлежи за 2 дни, без да се покрива с нищо. Посолява се.

  • 2.

    Тиган се загрява до висока температура, слага се зехтинът и месото се запържва от всички страни, докато се зачерви. Поръсва се с шарен пипер.

  • 3.

    Слага се в тавичка и се пече във фурната на 55° С за 6 часа.

  • 4.

    Изважда се, оставя се да почине и се нарязва на тънки резени напречно на мускулните влакна.

  • 5.

    За соса всички продукти се разбъркват заедно.

  • 6.

    Цвеклото се измива добре и се слага върху лист алуминиево фолио заедно с чесъна, зехтина и мащерката. Увива се на пакетче и се слага да се изпече на 180° С във фурната за 60 мин. Обелва се, нарязава се на резени и се поднася, подправено с капки балсамов оцет, сол и зехтин.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари