Бавно печен ростбиф
Да, съвсем точно сте прочели рецептата - месото се пече на 55º С. По този начин се получава възможно най-сочното и розово телешко, което не се свива и няма прегорели или обезцветени участъци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешко контрафиле
- 3 с. л. зехтин
- сол и шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 2 малки глави червено цвекло
- 1 глава чесън
- 2 с. л. зехтин
- 2 стръка мащерка
- балсамов оцет
- за соса:
- 1 с. л. настърган хрян
- 1 ч. л. горчица
- 200 г заквасена сметана
- 2 с. л. портокалов сок
- 1 щипка настъргана портокалова кора
- 1 ч. л. мед
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се поставя на решетка в хладилника, за да отлежи за 2 дни, без да се покрива с нищо. Посолява се.
- 2.
Тиган се загрява до висока температура, слага се зехтинът и месото се запържва от всички страни, докато се зачерви. Поръсва се с шарен пипер.
- 3.
Слага се в тавичка и се пече във фурната на 55° С за 6 часа.
- 4.
Изважда се, оставя се да почине и се нарязва на тънки резени напречно на мускулните влакна.
- 5.
За соса всички продукти се разбъркват заедно.
- 6.
Цвеклото се измива добре и се слага върху лист алуминиево фолио заедно с чесъна, зехтина и мащерката. Увива се на пакетче и се слага да се изпече на 180° С във фурната за 60 мин. Обелва се, нарязава се на резени и се поднася, подправено с капки балсамов оцет, сол и зехтин.