Баница с къри леща
Българската баница, подобно на италианската паста например, има потенциал за неизброимо число вариации. Няма значение дали тази рецепта ще бъде определена като българо-индийски фюжън - пред вкусната храна и класификациите мълчат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за корите:
- 250 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 125 мл вода
- 1 с. л. зехтин за замесване
- 150 - 200 г брашно за месене и точене
- 50 мл зехтин за намазване
- за пълнежа:
- 1 ч. ч. леща
- 3 ч. ч. вода
- 2 с. л. зехтин
- 2 стръка праз, ситно нарязани
- 1 с. л. къри
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива, залива се с водата и се сварява около 40 мин., докато омекне, но не бива да се разварява. Отцежда се.
- 2.
Зехтинът за плънката се загрява и се слага празът. Разбърква се, докато омекне на умерен огън. Добавя се кърито, разбърква се и се прибавя лещата. Подправя се със сол на вкус. Слага се магданозът.
- 3.
Брашното се пресява два пъти. В центъра му се прави кладенче и в него се слагат водата, солта и зехтинът. Замесва се гладко еластично тесто за 10 - 15 мин.
- 4.
Тестото се разделя на 6 топки, които се намазват с тънък слой зехтин, покриват се с кърпа и се оставят да починат 30 мин. Всяка от топките се разточва на питка с диаметър 10 см върху повърхност, поръсена с брашно. Питките се разпределят на 2 купчинки по 3, като между тях се маже по лъжичка от зехтина. Оставят се на хладно за 10 - 15 мин.
- 5.
Питките се разточват с тънка точилка на 2 фини кори с диаметър около 90 см, като се ръси обилно брашно под и върху тях. Разточените кори се слагат върху ленена кърпа за 10 - 15 мин., за да позасъхнат леко.
- 6.
Всяка кора се поръсва с плънката и лъжица зехтин и се завива на руло с помощта на кърпата, върху която съхнат корите. Навиват се хлабаво на охлюв в намазана със зехтин тава. Отгоре също се намазват със зехтин с помощта на четка. Баницата се слага да се пече във фурна, загрята на 180˚ С за 30 - 40 мин., докато добре се зачерви. Вкусна е както топла, така и студена.