Бамболони

СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 15 г прясна мая
- 50 г захар
- 150 мл хладка вода
- 350 г брашно
- 1 щипка сол
- 2 с. л. масло
- олио за пържене на маслена баня
- мармалад или ванилов крем за пълнене
- за крема:
- 1 яйце
- 2 с. л. царевично нишесте
- 500 г прясно мляко
- 4 с. л. захар
- 1 ч. л. ванилена захар
-
1 с. л. студено масло
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря във водата, добавя се 1 с. л. от захарта и се разбърква с 3 с. л. от брашното. Оставя се да втасва 30 мин.
- 2.
Брашното се стрива на трохи с маслото, добавят се солта, захарта и втасалата мая. Омесва се средно твърдо тесто. Меси се, докато престане да лепне. Слага се в намаслена купа, покрито с намаслено фолио, да втасва около 60 мин. или докато удвои обема си.
- 3.
За крема яйцето се разбърква с нишестето и 2 с. л. от студеното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. Щом започне да се надига, се прибавя яйчната смес при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се слагат маслото и ванилената захар. Разбърква се, докато се поеме от крема.
- 4.
От тестото се оформят топки с големина на топки за голф. Оставят се върху намаслена повърхност да втасват 20 мин. Пържат се 5 см ?????сгорещеното олио на умерен огън от двете страни, докато много добре се зачервят.
- 5.
Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят и леко се охлаждат. С помощта на шприц се напълват с крем или мармалад и се овалват в пудра захар.