Балсамови кюфтенца
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Карамелените, гроздовите и винените ухания на балсамовия оцет излагат на показ най-вкусните страни на симпатичните кюфтенца от тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кюфтенцата:
- 500 г кайма
- 1 яйце
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. соев сос
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. праз, ситно нарязан
- 1 щипка чесън на прах
- 2 филии отлежал пълнозърнест хляб
- 100 г кашкавал, настърган
- за соса:
- 2 ч. л. балсамов оцет
- 1 с. л. доматено пюре
- 2-3 с. л. вода
- 1 с. л. зехтин
- за сервиране:
- 4 арабски питки
-
пресни зеленчуци, маслини, цедено мляко, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се яйцето, доматеното пюре, сметаната, соевият сос, магданозът, чесънът, празът и трохите от хляба. Разбъркват се добре и се омесват с каймата и кашкавала. С мокра ръка се оформят 8 кюфтета и се подреждат в тавичка.
- 2.
Разбъркват се доматеното пюре, зехтинът и балсамовият оцет за соса. Добавя се вода, докато се получи рядка кашичка. Всяко кюфте се намазва с балсамовата смес. Пекат се в загрята фурна на 200˚ С за 25 - 30 мин. или докато се зачервят. Поднасят се с хляб, сезонни зеленчуци и цедено кисело мляко.
Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари