Бадемови сладки
СъставНеобходими продукти за 20-30 броя
- 200 г сурови бадеми, нарязани на ивички
- 120 г масло
- ½ ч. ч. захар
- 75 мл мед
- 160 мл вода
-
3 с. л. суров шамфъстък за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган се слагат заедно маслото, захарта, медът и водата. Оставят се на слаб огън да врат 10 - 12 мин.
- 2.
Щом цветът на сместа стане светлокарамелен, се добавят наведнъж бадемите и се разбъркват.
- 3.
Лепкавата смес се сипва в тава върху хартия за печене и се разстила с помощта на шпатула или лъжица.
- 4.
Слага се в загрята фурна на 180˚ С за 8 - 10 мин. Ако сместа не се е загладила достатъчно, още щом омекне сместа, в началото на печенето тавата може да се извади и да се заглади и изравни.
- 5.
След като бадемите се зачервят, тавата се изважда, оставя се да поизстине и се нарязва на парчета. След като изстине, се начупва на парченца, които се съхраняват в затворен съд. Може да се потопят в смлян шамфъстък.