Бадемови керемидки
Тези типични за Испания и Франция бисквити са идеално допълнение към следобедното ви кафе или в компанията на горещ шоколад, сметана или мед. Бадемовите керемидки и снимките са направени от Габриела Илиева от блога Aquarel & Canela.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 75 г брашно
- 125 г пудра захар
- пакетче ванилия или 7 г ванилена захар
- 2 яйца
- щипка сол
- 40 г краве масло
- 100 г филирани бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват брашното, пудрата захар и ванилията.
- 2.
Разбиват се яйцата, добавят се размекнатото като крем краве масло и брашнената смес. След като всичко се омеси добре, се слагат и бадемите.
- 3.
Фурната се загрява на максимална температура, 200 - 250º С. Тавата на фурната се застила с хартия за печене, която леко се намазва с масло. С помощта на чаена лъжичка се взема по малко от сместа, порциите се разстилат с обратната страна на друга лъжичка, намокрена със студена вода, така че да станат много фини. Оставя се разстояние между керемидките, защото леко се надуват при печене. Поръсват се с още филирани бадеми. Пекат се около 4 мин., докато краищата им станат златисти. Вътрешността трябва да остане жълта.
- 5.
Горещите бисквити се поставят веднага върху намазана с олио точилка и внимателно се притискат към нея, за да получат типичната си форма. Те изстиват и се втвърдяват бързо, затова трябва се работи експедитивно. Част от сладките могат да се окъпят в шоколад. Съхраняват се в затворен съд, за да не омекнат.