Бадемови кантучини от Марема
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 2 яйца
- 250 г фина кристална захар
- 380 г брашно
- 3 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- 1 щипка сол
- 150 г леко запечени бадеми с люспите
- 100 г сушени кайсии
- за намазване:
- 1 жълтък
-
3 с. л. филирани бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта на гъста смес за 3 мин. Добавят се пресятото с бакпулвера брашно, солта и портокаловата кора. Накрая се слагат бадемите и нарязаните кайсии.
- 2.
Оформят се фитили с ширина 3 пръста и височина 1 пръст. Намазват се с жълтъка и се поръсват с филираните бадеми. Слагат се в тавичка върху хартия за печене или намаслена и поръсена с брашно и се пекат около 15 мин. на 180° С или докато леко се зачервят.
- 3.
Изваждат се от фурната и се нарязват диагонално на тънки резени и отново се слагат във фурната за 6 мин. Охлаждат се и се сервират.
-
Кантучините са твърди бисквити, които започват да омекват след третия ден от приготвянето им, но са прекрасни потопени в кафе, капучино или десертно вино.