Аспержи в прошуто на грил
Съчетаването на забележителните продукти в тази рецепта неизменно дава блестящ резултат. Деликатността и на трите съставки изисква внимателно отношение, особено при термичната обработка. Съобразете се с това и се насладете на чудесния вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г аспержи
- 200 г прошуто, нарязано на тънки резени, или бекон
- 5-6 пера от пресен лук
- 1-2 с. л. настърган пармезан
- сол на вкус
- зелен пипер на вкус
- за соса:
- 100 г почистен осолен шамфъстък
- 50 мл зехтин
- 1 с. л. балсамов оцет
- сол на вкус
- зелен пиперр на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Аспержите се почистват с картофобелачка и се подрязват на около 1 см в основата. Слагат се за 3-4 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се.
- 2.
Събират се на снопчета по три и се увиват с резен прошуто.
- 3.
Перата лук се потопяват за 30 сек. във вряща вода и с тях се връзват снопчетата.
- 4.
Аспержите се запичат на грил или в загрят грил-тиган по 1 мин. от всяка страна.
- 5.
Шамфъстъкът се смила. Зехтинът се загрява и се налива малко по малко към шамфъстъка при непрекъснато разбъркване. Подправя се с оцета, сол и пипер на вкус.
- 6.
Снопчетата аспержи се сервират със соса.