Аспержи, скариди и червен ориз в азиатски стил

Скариди, зеленчуци и рибен сос - класическа комбинация от Югоизточна Азия, която в тази рецепта е удобно поднесена направо с ориза.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г червен или кафяв ориз
- 2 с. л. олио
- 500 г обелени сурови скариди
- 500 г аспержи
- 1 тиквичка, нарязана на пръчици
- 1 връзка пресен лук, едро нарязан
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. рибен сос
- 1 с. л. кафява захар
- 4 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива, залива се с 3 ч. ч. вода и 1 ч. л. морска сол и се вари около 20 мин. или докато омекне. Оставя се да постои, затворен, още 10 мин.
- 2.
Аспержите се подрязват с 1 см от основата и с белачка за зеленчуци се почистват следващите 4-5 см от стъблото. Слагат се за 2 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и веднага се заливат със студена вода, за да не потъмнеят. Срязват се на две по дължина.
- 3.
В загрятото олио се слагат скаридите и се разбъркват 3-4 мин. или докато порозовеят. Изваждат се в чиния. В същия тиган се слагат аспержите, тиквичката, лукът, чушката и джинджифилът. Разбъркват се 1-2 мин, докато омекнат.
- 4.
Смесват се соевият сос, рибеният сос, водата и захарта. Слагат се в тигана при зеленчуците заедно със скаридите и ориза. Разбъркват се.