Аспержи с картофи
Аспержите са нежен и безкрайно фин пролетен зеленчук, любимец за по-изискани ястия в много европейски страни. В тази рецепта на Кристиан Грасо от софийския ресторант Tettuccio пармиджаното и босилекът тласкат крема от аспержи към Средна Италия, по-точно Тоскана и Емилия-Романя, откъдето е кралят на апенинските сирена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г пресни аспержи
- 4 големи картофа
- 120 г масло
- 4 с. л. зехтин
- 4 скилидки чесън
- пресен босилек
- пресен магданоз
-
150 г пармиджано
Начин на приготвяне
- 1.
Аспержите се сваряват за около 15 мин. в подсолена вода, която се запазва.
- 2.
Картофите се нарязват на кубчета и също се сваряват в подсолена вода.
- 3.
Аспержите се отрязват на 5 см от върха, основите им се пасират със зехтин, чесън, сол, черен пипер и босилек. Ако кремът стане много гъст, може да се разреди с малко от водата, в която са сварени аспержите.
- 4.
Кремът се изсипва в съд, в който е разтопено маслото. Отгоре се настъргва пармиджаното. Разбърква се много добре и се запича до светлозлатиста коричка.
- 5.
Междувременно кубчетата картофи се овалват в загрят зехтин, добавя им се, ако е нужно, още сол и нарязан на ситно магданоз.
- 6.
Кремът се разпределя в чинии, върху него – картофите, а отгоре връхчетата аспержи. Поднася се с препечена филийка хляб.