Ашуре от жито с портокалов вкус и плодова салата
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г грухано жито
- 1 к. ч. захар
- 1 к. ч. орехи
- 3 с. л. стафиди
- 1 с. л. нишесте
- кората на 1 портокал
- 2 портокала
- 1 банан
- 1 киви
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
Житото се почиства, измива се добре и се залива със студена вода да престои една нощ. Изсипва се в тенджера заедно с водата и се слага да се свари на умерен огън.
- 2.
Когато житото омекне, от него се отделя 1/3, а останалото се пасира. Смесват се пасираното жито, цялото жито, прибавят се захарта, портокаловата кора и нишестето, размито в 3 с.л. вода. Варенето продължава до сгъстяване. Накрая се прибавят стафидите. Ашурето се изсипва в намазана с мазнина кръгла форма за кекс. След като се охлади напълно се слага в хладилника за 4-5 часа да се стегне.
- 3.
Портокълът се обелва и се нарязва на парченца, бананът се нарязва на кръгчета, кивито се обелва и се нарязва на кубчета. Плодовете се смесват и се заливат с меда и лимоновия сок.
- 4.
Преди сервиране ашурето се обръща върху плато, в отвора посредата се слага плодовата салата и всичко се поръсва с нарязаните орехи. Нарязва се като сладкиш и се сервира с лопатка.
Идея:
Ашурето може да се сервира и в индивидуални купички. Вместо орехи може да се поръси с кокосови стърготини.