Аржентинска яхния локро
Ако пътувате из Андите и опитвате ястието, наречено локро, в Еквадор ще обядвате картофена супа със сирене, в Перу - безмесна яхния с тиква, а в Аржентина рецептата включва поне два вида месо, царевица и лютият сос кикиримичи.
СъставНеобходими продукти за 10-12 порции
- 500 г зрял бял боб
- 500 г телешко шкембе
- 1 свинско краче, срязано наполовина
- 200 г пушен бекон, нарязан на малки кубчета
- 500 г телешки гърди, нарязани на кубчета
- 500 г свински гърди, нарязани на кубчета
- 2 дафинови листа
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 300 г тиква, нарязана на кубчета или моркови
- 200 г чорисо, нарязано на кръгчета
- 300 г замразена или консервирана царевица
- за соса:
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 с. л. смлян черен пипер
- 4 с. л. олио
- 2 с. л. червен пипер
- ½ ч. л. кимион
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се накисва в студена вода от предната вечер.
- 2.
Шкембето се залива със студена вода и се слага да се вари 1 час, после се нарязва.
- 3.
Бобът се измива, покрива се с 2 л студена вода и се слага да заври заедно със свинското краче, шкембето, бекона и месото. Обира се отделената пяна. Когато спре да образува пяна, се добавят дафиновият лист и чесънът. Всичко се оставя да къкри 1,5 часа.
- 4.
Добавя се тиквата. Оставя се да къри още 1 час. Накрая се добавят чорисото и царевицата и се посолява на вкус. Оставя се да ври още 30 мин. Добре свареното ястие е гъсто.
- 5.
За соса лукът се слага в загрятото олио, разбърква се, докато леко се зачерви, добавят се черният пипер, червеният пипер, кимионът и сол на вкус. Държат се на огъня съвсем кратко, за да не прегорят.
- 6.
Във всяка чиния се слага по лъжица от соса.