Начало За нас Реклама Контакти

Аржентинска яхния локро

Снимка за Аржентинска яхния локро
240
Време за приготвяне: 4 часа + 6 часа предварително накисване на боба
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако пътувате из Андите и опитвате ястието, наречено локро, в Еквадор ще обядвате картофена супа със сирене, в Перу - безмесна яхния с тиква, а в Аржентина рецептата включва поне два вида месо, царевица и лютият сос кикиримичи.

СъставНеобходими продукти за 10-12 порции

  • 500 г зрял бял боб
  • 500 г телешко шкембе
  • 1 свинско краче, срязано наполовина
  • 200 г пушен бекон, нарязан на малки кубчета
  • 500 г телешки гърди, нарязани на кубчета
  • 500 г свински гърди, нарязани на кубчета
  • 2 дафинови листа
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 300 г тиква, нарязана на кубчета или моркови
  • 200 г чорисо, нарязано на кръгчета
  • 300 г замразена или консервирана царевица
  • за соса:
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 с. л. смлян черен пипер
  • 4 с. л. олио
  • 2 с. л. червен пипер
  • ½ ч. л. кимион
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Бобът се накисва в студена вода от предната вечер.

  • 2.

    Шкембето се залива със студена вода и се слага да се вари 1 час, после се нарязва.

  • 3.

    Бобът се измива, покрива се с 2 л студена вода и се слага да заври заедно със свинското краче, шкембето, бекона и месото. Обира се отделената пяна. Когато спре да образува пяна, се добавят дафиновият лист и чесънът. Всичко се оставя да къкри 1,5 часа.

  • 4.

    Добавя се тиквата. Оставя се да къри още 1 час. Накрая се добавят чорисото и царевицата и се посолява на вкус. Оставя се да ври още 30 мин. Добре свареното ястие е гъсто.

  • 5.

    За соса лукът се слага в загрятото олио, разбърква се, докато леко се зачерви, добавят се черният пипер, червеният пипер, кимионът и сол на вкус. Държат се на огъня съвсем кратко, за да не прегорят.

  • 6.

    Във всяка чиния се слага по лъжица от соса.
     


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари