Ароматен боб с тиква и наденица
Есенната храна в България обикновено е силна, ароматна и със сезонни съставки. Тази рецепта е малко необичайна заради тиквата и нахута в нея, но чудесно се вписва в традиционните кулинарни очаквания.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 500 г тиква, нарязана на кубчета
- 4 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 щипка кимион
- 500 г сурова наденица
- 2 ч. ч. сварен бял боб
- 2 ч. ч. сварен червен боб
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 800 г консервирани домати
- 1 с. л. доматено пюре
- лют червен пипер, по желание
- 1 ч. л. джоджен
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се залива със зехтина, посолява се, поръсва се с черен пипер и се слага да се запече 30 мин на 200˚ С, до полуготовност.
- 2.
Останалият зехтин се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 8-9 мин, докато се карамелизира. Слагат се нарязаната на по-едри парчета наденица. Разбъркват се, докато се усети ароматът им. Добавят се доматите, пюрето, кимионът, джодженът, пиперът и всичко се посолява на вкус. Оставя се да ври на умерен огън без капак за 10 мин. Прибавят се двата вида боб, нахутът и тиквата.
- 3.
Ястието се сипва в тавичка и се слага във фурната, за да се запече за 10 - 15 мин., докато се зачерви