Начало За нас Реклама Контакти

Ароматен боб с тиква и наденица

Снимка за Ароматен боб с тиква и наденица
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Есенната храна в България обикновено е силна, ароматна и със сезонни съставки. Тази рецепта е малко необичайна заради тиквата и нахута в нея, но чудесно се вписва в традиционните кулинарни очаквания.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 500 г тиква, нарязана на кубчета
  2. 4 с. л. зехтин
  3. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  4. 1 щипка кимион
  5. 500 г сурова наденица
  6. 2 ч. ч. сварен бял боб
  7. 2 ч. ч. сварен червен боб
  8. 1 ч. ч. сварен нахут
  9. 800 г консервирани домати
  10. 1 с. л. доматено пюре
  11.  лют червен пипер, по желание
  12. 1 ч. л. джоджен
  13.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквата се залива със зехтина, посолява се, поръсва се с черен пипер и се слага да се запече 30 мин на 200˚ С, до полуготовност.

  2. 2.

    Останалият зехтин се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 8-9 мин, докато се карамелизира. Слагат се нарязаната на по-едри парчета наденица. Разбъркват се, докато се усети ароматът им. Добавят се доматите, пюрето, кимионът, джодженът, пиперът и всичко се посолява на вкус. Оставя се да ври на умерен огън без капак за 10 мин. Прибавят се двата вида боб, нахутът и тиквата.

  3. 3.

    Ястието се сипва в тавичка и се слага във фурната, за да се запече за 10 - 15 мин., докато се зачерви


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари