Арменски пълнени кюфтета
Арменските ястия са ни близки по вкус. Също като българската, тази кулинарна традиция е кръстопът между Азия, Европа и (през Турция) Северна Африка. Вкусът на ароматните кюфтета ще ви отведе назад в едновремешната нашенска кухня "на баба", но с едно леко екзотично настроение, полъхващо от портокаловата кора, мангото и кедровите ядки.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- за външния слой:
- 500 г фино смляно агнешко месо
- 1 ч. ч. фин арабски булгур
- сол и пипер на вкус
- за пълнежа:
- 500 г смляно агнешко месо
- 1 с. л. олио
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- 1 чушка, ситно нарязана
- 50 г кедрови ядки
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 1 с. л. нарязан джоджен
- 1 с. л. нарязан босилек
- сол и черен пипер на вкус
- 2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
- за оризовата салата:
- 2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
- 4 с. л. зелен лук или праз, нарязан
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 2 с. л. сушени домати, нарязани
- 4 с. л. манго, нарязано на кубчета
- 100 г козе сирене, нарязано на кубчета
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. ябълков оцет
-
2 с. л. запечени орехи, нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
За оризовата салата всички продукти без ядките се смесват, подправят се със сол и пипер на вкус и се слагат за 1 час на студено. Преди сервиране се подправя отново на вкус и се поръсва с ядките.
- 2.
Месото за пълнежа се слага в загрят тиган с незалепващо покритие с 1 с. л. олио. Разбърква се, докато стане на малки парченца. Добавя се лукът и се бърка, докато се задуши. Слагат се магданозът и чушката и се оставя за още 10 мин. на тих огън. Слагат се останалите продукти без бульона, разбъркват се и се пълнежът се охлажда.
- 3.
Продуктите за външния слой на кюфтетата се месят, докато се получи меко тесто. С мокри ръце се правят топки с големина на малко яйце. С пръст се оформя кухина, в която ще се сложи 1 лъжица от пълнежа. Затваря се отворът.
- 4.
Кюфтетата се пускат във врящия бульон за 10 мин., или докато изплуват. Сервират се с оризовата салата. Останалите студени кюфтета може да се запържат на другия ден в сгорещено масло.