Алио е олио
Всеки голям кулинар в Италия ще ви каже, че най-високо цени простите неща, че по-трудно се приготвя едно просто ястие, отколкото който и да е комплициран специалитет. Пастата с чесън и зехтин е една истинска перла в короната на прословутата италианска кухня – проста е, но за да е добра, трябва всеки от малкото ингредиенти да си е на мястото и да е от сой.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зелена плоска паста
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 3 скилидки чесън, пресовани заедно с люспата
- 1 чушчица пеперончини или 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 ч. л. риган
- 2 с. л. магданоз и босилек, ситно нарязани
-
3-4 с. л. настърган пармезан
Начин на приготвяне
- 1.
Пастата се сварява според инструкциите на опаковката и се отцежда. Ако е прясна, се вари 3 мин.
- 2.
В тиган се сгорещява зехтинът. Добавят се чесънът, чушката и риганът. Разбъркват се, докато станат ароматни и се смесват с пастата, разбъркват се кратко в тигана и се смесват заедно с магданоза, босилека и пармезана.