Алиго - Aligot
Според една стара легенда рецептата за първото алиго е измислена някъде през ХVІІ век от монасите в манастира Dômerie d'Aubrac в Южна Франция. Силно засищащото ястие е било сервирано на поклонниците, които са минавали оттам на път за свещеното място Сантяго де Компостела в Испания. И до днес при направата на алиго се използват типичните за региона продукти - картофи и сирене Tomme, произведено от млякото на местната раса говеда. Всяко семейство в тази част на Франция си има собствено виждане за крайния вид на ястието, но всички спазват старата повеля, която забранява да се пие вода или вино, както и да се яде хляб, ако на масата има алиго.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г по-хлебни картофи
- 50 г масло
- 200 мл заквасена сметана
- 1 скилидка пресован чесън
- 300 г tomme fraiche d`Auvergne или кашкавал
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се слагат да се сварят за 25-30 мин. Отцеждат се добре и се мачкат на пюре. Смесват се с маслото, сметаната, чесъна и настърганото сирене. Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
- 2.
Сместа се слага на слаб огън и се бърка около 10 мин. с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда и да се точи "на конци".
- 3.
Алиго се разпределя на порции, като се реже с ножица. Сервира се като самостоятелно ястие или с печени наденички.