Агнешко задушено със сини сливи, дюли и булгур
Есента не е много известна като агнешки сезон, но пък ни дава възможността да комбинираме това ароматно месо с дюли и сушени сливи. Запретнете ръкави и почерпете с това ястие любимите ви хора, които носят името на античната богиня на природата Деметра.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 кг агнешко месо от плешката или бута
- 3 с. л. брашно
- 2 с. л. зехтин
- 2 ч. ч. телешки бульон
- 2 ч. ч. почистени дребни лукчета или лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 зрънца бахар
- 1 ч. л. ерен пипер на зърна
- 1 малък дафинов лист
- 8 сини сливи
- 1 дюля
- 1 ч. ч. булгур
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява, поръсва се с брашното и се изпържва в сгорещения зехтин от всички страни до златисто. Поставя се в глинен или в друг топлоустойчив съд с капак за печене. В същата мазнина се слагат лукчета и се разбъркват 3-4 мин. на умерен огън.
- 2.
Месото се залива с бульона, добавят се лимоновият сок, бахарът, черният пипер и дафиновият лист. Затваря се с капак или фолио и се оставя в загрята фурна на 160°С за 2-2,5 часа или докато се задуши добре.
- 3.
Отделят се 2 ч. ч. от бульона. При месото се добавят лукчетата, нарязаната на парченца дюля и сините сливи и отново се слагат за 30 мин. във фурната на 190°С, без да се покрива съдът.
- 4.
Булгурът се залива с отделения бульон, захлупва се и се оставя да набъбне за 20 мин.
- 5.
Ястието се поднася, като булгурът се оформи с ринг или подходяща чаша и се гарнира със задушените плодове и лукчета. Отстрани се слага месото и резенчета свежи зеленчуци или туршия.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина