Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко задушено със сини сливи, дюли и булгур

Снимка за Агнешко задушено със сини сливи, дюли и булгур
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Есента не е много известна като агнешки сезон, но пък ни дава възможността да комбинираме това ароматно месо с дюли и сушени сливи. Запретнете ръкави и почерпете с това ястие любимите ви хора, които носят името на античната богиня на природата Деметра.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 1 кг агнешко месо от плешката или бута
  • 3 с. л. брашно
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 ч. ч. телешки бульон
  • 2 ч. ч. почистени дребни лукчета или лук, нарязан на полумесеци
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 зрънца бахар
  • 1 ч. л. ерен пипер на зърна
  • 1 малък дафинов лист
  • 8 сини сливи
  • 1  дюля
  • 1 ч. ч. булгур
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се посолява, поръсва се с брашното и се изпържва в сгорещения зехтин от всички страни до златисто. Поставя се в глинен или в друг топлоустойчив съд с капак за печене. В същата мазнина се слагат лукчета и се разбъркват 3-4 мин. на умерен огън.

  2. 2.

    Месото се залива с бульона, добавят се лимоновият сок, бахарът, черният пипер и дафиновият лист. Затваря се с капак или фолио и се оставя в загрята фурна на 160°С за 2-2,5 часа или докато се задуши добре.

  3. 3.

    Отделят се 2 ч. ч. от бульона. При месото се добавят лукчетата, нарязаната на парченца дюля и сините сливи и отново се слагат за 30 мин. във фурната на 190°С, без да се покрива съдът.

  4. 4.

    Булгурът се залива с отделения бульон, захлупва се и се оставя да набъбне за 20 мин.

  5. 5.

    Ястието се поднася, като булгурът се оформи с ринг или подходяща чаша и се гарнира със задушените плодове и лукчета. Отстрани се слага месото и резенчета свежи зеленчуци или туршия.


Подходящи типове вина
Окт. 2009
Още подобни рецепти
Коментари