Агнешко задушено с бамя
Бамята е дошла по нашите земи от изток и благодарение на горещите лета се е установила трайно тук. С тази рецепта се опитваме да побутнем позабравената й слава, като я комбинираме с подходящи партньори - агнешкото месо и кимионът.
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г прясна или замразена бамя
- 100 мл оцет
- 4 с. л. олио
- 800 г агнешко месо
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 400 г консервирани или нарязани пресни домати
- 1 ч. л. кимион
- 200 г зелени маслини
- 200 г червени чушки, нарязани на малки кубчета
- 2 с. л. лимонов сок
- сварен ориз за гарнитура
Начин на приготвяне
- 1.
Бамята се залива с оцета и се оставя да постои 20 мин. Отцежда се и се измива.
- 2.
В загрятото олио се запържват лукът и чесънът. Добавят се кимионът и месото. Разбърква се 5-6 мин. Добавят се доматите, натрошава се кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца, налива се 1 ч. ч. вода и месото се оставя да ври.
- 3.
Когато поомекне, се слагат лимоновият сок, бамята, чушките и маслините. Оставят се да врат без капак, за да се сгъсти сосът. След около 20 мин. ястието е готово. Гарнира се със сварен ориз.