Агнешко в салата
Свежите сарми с агнешко с комбинацията си от аромати съблазнително разкриват арабското влияние върху тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г агнешко месо
- 1 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън
- 1 морков, нарязан на дълги тънки ивички
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. смлян кимион
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан, или 1 ч. л. сушен
- 1 ч. л. розова вода
- 2 сушени кайсии, ситно нарязани
- 1½ ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- ½ ч. ч. арабски кускус
- 1 с. л. масло
- 1 глава салата копф или друг вид зелена салата с цели листа
- 8 пера от пресен лук за връзване
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се накълцва на много ситно или се смила в кухненския робот.
- 2.
Зехтинът се сгорещява и в него се слагат лукът, чесънът и морковите. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън и се прибавят кориандърът и кимионът. Сипва се месото, посолява се на вкус и се разбърква, докато леко порозовее. Наливат се бульонът и розовата вода и всичко се оставя да къкри под капак около 30 мин, докато месото омекне.
- 3.
Слагат се нарязаните кайсии, джодженът, маслото и кускусът. Отстранява се от огъня. Всичко се разбърква и се оставя под капак за 20 мин.
- 4.
През това време листата ог салата се подсушават много добре. Перата от лук се топват за 10 сек. във вряща вода, за да се бланшират и да станат гъвкави.
- 5.
Ястието се разрохква с вилица. В основата на всеки лист се слагат по 1-2 с. л. от него и се завива на руло. Връзва се с перо от лука. Сервира се веднага.