Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко в салата

Снимка за Агнешко в салата
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Свежите сарми с агнешко с комбинацията си от аромати съблазнително разкриват арабското влияние върху тази рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г агнешко месо
  2. 1 с. л. зехтин
  3. 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  4. 2 скилидки чесън
  5. 1 морков, нарязан на дълги тънки ивички
  6. 1 ч. л. смлян кориандър
  7. ½ ч. л. смлян кимион
  8. 2 с. л. джоджен, ситно нарязан, или 1 ч. л. сушен
  9. 1 ч. л. розова вода
  10. 2 сушени кайсии, ситно нарязани
  11. 1½ ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  12. ½ ч. ч. арабски кускус
  13. 1 с. л. масло
  14. 1 глава салата копф или друг вид зелена салата с цели листа
  15. 8 пера от пресен лук за връзване
  16.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се накълцва на много ситно или се смила в кухненския робот.

  2. 2.

    Зехтинът се сгорещява и в него се слагат лукът, чесънът и морковите. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън и се прибавят кориандърът и кимионът. Сипва се месото, посолява се на вкус и се разбърква, докато леко порозовее. Наливат се бульонът и розовата вода и всичко се оставя да къкри под капак около 30 мин, докато месото омекне.

  3. 3.

    Слагат се нарязаните кайсии, джодженът, маслото и кускусът. Отстранява се от огъня. Всичко се разбърква и се оставя под капак за 20 мин.

  4. 4.

    През това време листата ог салата се подсушават много добре. Перата от лук се топват за 10 сек. във вряща вода, за да се бланшират и да станат гъвкави.

  5. 5.

    Ястието се разрохква с вилица. В основата на всеки лист се слагат по 1-2 с. л. от него и се завива на руло. Връзва се с перо от лука. Сервира се веднага.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари